L.U.C.A. Last Universal Common Ancestor

L.U.C.A.
Last Universal Common Ancestor

“Several events in my life so far have shown that for me there is nothing more important than human relationships. Now, when my own biological family is practically my daughter and I, the real question remains ‘what next’. Can we, should we, live without a family? If not, can it help if we create a populous, ideal, even AI-generated kinship around us?
Is there a difference between the memories we want for ourselves and the memories we have? How do already canonized or newly emerging strategies for experiencing our memories and our history work?
How do we remember?
Can the gap be filled? If we articulate, visualise, can a wished person become part of our own reality? Can we move from the virtual to our inner spheres? Can our story become authentic if we try to justify it with photographic-looking images?
In my latest work, I explore humanity’s creative will, its irresponsible shaping of the world, its faith in the photographic image and its relationship to reality, seeking answers to the increasingly awkward question of what the framework of our existence will be in this new reality we create.”

Luca Gőbölyös DLA habil

Special thanks: György Karvázy, Kristóf Asbót, Zsuzsanna Balschke

Printing:

Image titles: Anyám/My Mother, Apám/My Father, Bátyám/My Brother, Ikrem/ My twin sister, unokahúgom/My Niece, Unokaöcsém/My nephew, Unokaöcsém lánya/My nephew’s daughter

L.U.C.A. Last Universal Common Ancestor/ Utolsó egyetemes közös ős

L.U.C.A.
Last Universal Common Ancestor/ Utolsó egyetemes közös ős

“Életem több eddigi eseménye is megmutatta már, hogy számomra az emberi kapcsolatoknál nem létezik fontosabb. Most, mikor a vérszerinti családom gyakorlatilag a lányom és én vagyunk, a valódi kérdés a “hogyan tovább” maradt. Lehet-e, kell-e család nélkül élni? Ha nem, segíthet-e, ha magunk köré teremtünk egy népes, ideális, akár az AI által generált rokonságot?
Vajon van-e különbség a magunknak megkívánt és a létező emlékek között? Hogyan működnek a már kanonizálódott, vagy az éppen újonnan felmerülő stratégiák az emlékeink és a múltunk átélésével kapcsolatban.
Hogyan és miként emlékezünk?
Pótolható-e a hiány? Ha megfogalmazzuk, vizualizáljuk, vajon saját valóságunk részévé válhat-e egy óhajtott személy? Átléphet-e a virtuálisból a belső szféráinkba? Hitelessé válhat-e történetünk, ha fotografikusnak látszó  képekkel próbáljuk igazolni?
Legújabb munkámban az ember teremtő akaratát, a világot felelőtlenül formáló tevékenységét, a fotografikus képbe vetett hitét, s annak a valósághoz való viszonyát járom körül, válaszokat keresve arra az egyre kínosabb kérdésre is, hogy milyenné válnak majd létezésünk keretei ebben az általunk kreált új valóságban.”

Gőbölyös Luca DLA habil

Külön köszönet: Karvázy György, Asbót Kristóf, Balschke Zsuzsanna

A nyomatokért köszönet:

L.U.C.A. AI család

Visual diary

ChatGPT ideális család

– Milyen az ideális család ma magyarországon?

– ChatGPT

Az “ideális” család fogalma változhat az emberek között, és számos tényezőtől függ, például az egyéni értékrendtől, kulturális háttertől, vallási meggyőződéstől és más személyes szempontoktól. Az ideális család koncepciója idővel is változhat a társadalmi és kulturális változásoknak megfelelően.

Általánosságban elmondható, hogy egy ideális család azokat az értékeket és jellemzőket tartalmazza, amelyek lehetővé teszik a családtagok egymás iránti szeretetét, támogatását és boldogságát. Néhány közös jellemző lehet az alábbiakban:

 1. Közvetlen és szerető kapcsolatok: Az ideális családban a családtagok közötti kapcsolatok meleg, szeretetteljes és támogatóak. A családtagok egymásra figyelnek és segítik egymást nehéz időkben.
 2. Kommunikáció: Az ideális családban a nyitott kommunikáció fontos. A családtagok szabadon beszélhetnek érzéseikről, gondolataikról és problémáikról. A konfliktusokat konstruktív módon oldják meg.
 3. Biztonság és stabilitás: Az ideális családban a családtagok érzik, hogy biztonságban vannak egymás mellett. A családi élet stabil és kiszámítható.
 4. Közös értékek és célok: Az ideális családban a családtagok közös értékeket és célokat osztanak meg, ami összeköti és összetartja őket.
 5. Rugalmasság: Az ideális családok képesek alkalmazkodni az élet változásaihoz és kihívásaihoz. Rugalmasságuk segít megoldani az előforduló nehézségeket.

Fontos megérteni, hogy nincs egyetlen “ideális” családmodell, amely mindenki számára megfelelő lenne. Minden család más és egyedi, és az ideális család fogalma személyes preferenciáktól és értékrendtől függ. Emellett a társadalomban és a kultúrában is eltérő elképzelések lehetnek az ideális családról. Magyarországon is számos különböző családmodell és életstílus létezik, és a fontos az, hogy minden családtag boldog és egészséges életet élhessen.

Ha egyedülálló anyaként nevelek egy 11 éves gyereket. Én dolgozom több helyen is, a gyerekre főzök, mosok, a háztartást is egyedül viszem. A gyerektet viszem különórákra, sportolni, tanulni. Milyen családi segítségre lenne szükségem, hogy minden feladat teljesítve legyen és nekem is legyen szabadidőm?

Ha egyedülálló anyaként nevelek egy 11 éves gyereket. Én dolgozom több helyen is, a gyerekre főzök, mosok, a háztartást is egyedül viszem. A gyerektet viszem különórákra, sportolni, tanulni. Milyen családi segítségre lenne szükségem, hogy minden feladat teljesítve legyen és nekem is legyen szabadidőm?

Ha egyedülálló anyaként nevelek egy 11 éves gyereket. Én dolgozom több helyen is, a gyerekre főzök, mosok, a háztartást is egyedül viszem. A gyerektet viszem különórákra, sportolni, tanulni. Milyen családi segítségre lenne szükségem, hogy minden feladat teljesítve legyen és nekem is legyen szabadidőm?

Egyedülálló anyaként való nevelés rendkívül kihívást jelenthet, különösen, ha sok feladatot kell ellátni, mint a munka, háztartás, gyermeknevelés, és személyes idő biztosítása. A családi segítség igénylése és megszervezése fontos lehet ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat hatékonyabban kezelhesd és több időt szánhass magadra is. Íme néhány lehetséges lehetőség:

 1. Család és barátok segítése: Lehet, hogy családtagok vagy barátok szívesen segítenének, ha megkéred őket. Kérheted őket, hogy időnként vigyázzanak a gyermekedre, vagy akár segítsenek a háztartási teendőkben is.
 2. Gyermekfelügyeleti segítség: Iskolai szünetek vagy hétvégi tevékenységek során lehet, hogy gyermekfelügyeletre van szükséged. Keresd meg olyan szervezeteket vagy közösségi csoportokat, amelyek szerveznek gyermekfelügyeletet az ilyen időszakokra.
 3. Dada vagy bébiszitter: Időnként bébiszittert vagy dadát bérelhetsz, hogy segítsen a gyermekfelügyeletben, így te időt szabadíthatsz fel saját elfoglaltságaidra vagy pihenésre.
 4. Háztartási segítség: Ha anyagi lehetőségeid engedik, fontolóra veheted a háztartási segítség igénybevételét. Háziasszonyokat vagy takarítószolgálatokat bérelhetsz, akik segítenek a takarításban és egyéb háztartási teendőkben.
 5. Időszakosan szervezett tevékenységek: Olyan tevékenységeket keresel, amelyekben a gyermeked részt vehet, és eközben te időt szabadhatsz magadnak. Például csatlakozz sportklubokhoz vagy hobbikörökhöz, ahol a gyermeked is részt vehet.
 6. Támogatási szolgáltatások: Keresd meg az olyan helyi szervezeteket vagy szolgáltatásokat, amelyek támogatást nyújthatnak egyedülálló szülőknek, például tanácsadást, pszichológiai segítséget vagy gyermekfelügyeleti lehetőségeket.

Ne feledd, hogy segítséget kérni nemcsak fontos, hanem egészséges is lehet, és segíthet abban, hogy jobban megőrizd az egyensúlyt a munka, a család és a szabadidő között. Fontos az is, hogy időnként gondoskodj magadról is, hogy feltöltődj, és ne érezd magad teljesen leterhelve.

– Milyen egy ideális napja egy anyának, aki egyetemen tanít, de mellette képzőművész karrierje is van?

– ChatGPT

Az ideális nap egy anyának, aki egyetemen tanít és képzőművészeti karrierje is van, nagymértékben függ az egyéni preferenciáktól és élethelyzettől. Azonban itt van egy általános vázlat, amely segíthet elkezdeni:

 1. Reggel:
  1. Kelj fel időben, hogy nyugodtan elkezdd a napot.
  2. Reggeli és a gyermeked reggelije elkészítése vagy a reggeli összekészítése.
 2. Gyermekkel kapcsolatos feladatok:
  1. Segíts a gyermekednek elkészülni az iskolára vagy óvodába.
  2. Vidd el a gyermekedet az iskolába vagy óvodába.
 3. Munka az egyetemen:
  1. Tarts előadásokat vagy órákat az egyetemen.
  2. Foglalkozz hallgatókkal és az egyetemi adminisztrációs feladatokkal.
 4. Kreatív idő:
  1. Ha van lehetőséged rá, szánj időt a képzőművészeti munkádra.
  2. Festhetsz, szobrászkodhatsz vagy más művészeti tevékenységet végezhetsz.
 5. Ebéd:
  1. Szánj időt egy kiadós ebédre, akár otthon, akár egy kávézóban.
 6. Munka folytatása:
  1. Ha szükséges, folytasd az egyetemi munkát, készülj fel a következő óráidra vagy végezz kutatást.
 7. Gyermekkel kapcsolatos feladatok:
  1. Ha a gyermeked iskolában vagy óvodában van, menj érte vagy segíts neki a házifeladatok elkészítésében.
  2. Vigyázz a gyermekedre és foglalkozz vele.
 8. Családi idő:
  1. Ha lehetőséged van rá, szervezz közös időt a családdal, például egy közös vacsora vagy kikapcsolódás.
 9. Szabadidő:
  1. Ha van egy kis szabadidőd, élvezd ki, például a művészettel foglalkozhatsz, olvashatsz, vagy más hobbit űzhetsz.
 10. Este:
  1. Segíts a gyermekednek lefeküdni, ha még kicsi.
  2. Készítsd el a másnapi terveidet, így előre felkészülhetsz az előadásokra és a művészeti projektekre.

Fontos az egyensúly megtalálása a munka, a család és a saját kreatív tevékenységek között. Az ideális nap személyes preferenciák és kötelezettségek alapján változhat, de az a cél, hogy az anya kielégítően és boldogan élhesse mind a szakmai, mind a családi életét. Az időszakos pihenés és önkényeztetés is fontos a kiegyensúlyozott életvitelhez.

– Hogyan legyen családom, ha meghaltak a szüleim, nincsenek testvéreim?

– ChatGPT

Azoknak, akik elveszítik a szüleiket, és nincsenek testvéreik, komoly érzelmi és életmódváltásokkal kell szembenézniük. A család meghatározása és megteremtése ilyen helyzetben kihívást jelenthet, de lehetséges és fontos, hogy támogató közösségeket és kapcsolatokat alakíts ki az életedben. Íme néhány tipp, hogy megkezdd a saját családod kialakítását:

 1. Barátok és kiterjesztett család: Azok, akik elveszítik biológiai családtagjaikat, gyakran találnak támogató közösséget barátaik és kiterjesztett családjuk körében. A jó barátok és a közeli kapcsolatok olyanok lehetnek, mint a második család.
 2. Mentális és érzelmi támogatás: Elvesztés esetén fontos lehet pszichológus vagy terapeuta segítségét kérni, hogy megbirkózz a gyász folyamatával. Ezek a szakemberek segíthetnek megérteni és kezelni az érzelmeket, és segíthetnek a továbblépésben.
 3. Közösségi csoportok: Keresd meg olyan közösségi csoportokat, amelyekben hasonló élethelyzetben lévő emberek találkoznak. Ezeken a találkozókon megoszthatod tapasztalataidat, és támogatást kaphatsz másoktól.
 4. Önkéntesség: Önkéntes munka során új kapcsolatokat alakíthatsz ki, és része lehetsz olyan közösségeknek, amelyek fontosnak tartják a segítő tevékenységeket.
 5. Szakmai hálózat: Ha munkád során lehetőséged van szakmai hálózatokban részt venni, használd ki ezeket a lehetőségeket az új kapcsolatok kialakítására.
 6. Érdeklődési körök: Csatlakozz olyan érdeklődési körökhöz vagy hobbi csoportokhoz, amelyek olyan tevékenységekhez kapcsolódnak, amik érdekelnek. Ezek a csoportok lehetőséget adnak új barátságok kialakítására.
 7. Az internet és közösségi média: Az interneten sok olyan közösségi csoport található, amelyek olyan embereknek szólnak, akik hasonló élethelyzetben vannak. Az online közösségek segíthetnek az érzelmi támogatásban és a kapcsolatok kialakításában.

Az új kapcsolatok és közösségek kialakítása időt vehet igénybe, de az emberi kapcsolatok fontosak az életben. Fontos, hogy nyitott légy az új kapcsolatokra, és ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá. Az új kapcsolatok és támogató közösségek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy újra megtaláld az élet örömeit és értelmét.